onsdag 12. januar 2011

Arnulf Øverland


Arnulf Øverland om kristendom

I essayet ” Kristendommen den tiende landeplage” kommer Arnulf Øverland med flere utsagn som ble regnet som blasfemiske da teksten ble skrevet.

”Man kan ikke appellere til noen fornuft hos den troende. Alle argumenter preller av på den kristne som vann på gåsen. Dumheten er udødelig, kristendommen har også evig liv”.

Han kritiserer kristendommens manglende åpenhet ovenfor argumenter fra religionskritikerne, noe som jeg mener at de gjør også den dag i dag. Mange sterkt kristne er veldig smaløyet og ser ikke en gang det historikerne sier med åpenhet. Videre sier Øverland at dumheten til de kristne aldri vil ta slutt, rett og slett at kristendommen er udødelig.

”Dumheten er udødelig, kristendommen har også evig liv.”

fredag 7. januar 2011



”Fødd i går” og ”dansen”

Fødd i går av Halldis Moren Vesaas

Diktet inneholder masse rim som virker som et godt virkemiddel. Vesaas skriver om den delen av livet hun er i. Hun skriver på en negativ måte, noe som er litt forskjellig fra de fleste andre som skriver på denne tiden.
Halldis Moren Vesaas har gitt ut 8 diktsamlinger. 6 av disse ble publisert mellom 1929-1949. Hun skriver spesielt om kvinner. Som kjent skriver hun oftest om den delen av livet hun er i, og mye opplevelser og situasjoner du gjennomgår i denne delen av livet. Hun har mange dikt som handler om kjærlighet. Både gjennom ungdomslivet, og som eldre kvinne.
Diktet inneholder 3 verselinjer, hvor hver verslinje inneholder 8 strofer. Strofe 1 og 3, 2 og 4, 5 og 8, 6 og 7 rimer.

Dansen er skrevet av Kristofer Uppdal
Kristofer ble født i Oppdal den 19 februar 1878. Han er en norsk forfatter som skriver på landsmål på en ildfull og krevende måte.
Dansen av Uppdal er en modernistisk tekst. Han begynner med å fortelle om satan og hvordan det er rette spyd som stikker rett opp. Videre i teksten blir det mer og mer muntert. Til slutt blir omstendighetene endret, og menneskene kan danse på en danseslette og satan mister makt.
Det er ingen rim i diktet. Det er bygd opp av 4 verselinjer, hvor de 2 første inneholder 5 strofer, den tredje inneholder 4 strofer og den siste inneholder 3 strofer.

Forfatterne har to ulike måter å skrive på. Halldis har en positiv vinkling i tekstene sine, mens Uppdal er mer negativ og modernistisk. Halldis bruker også diktning som hjelpemiddel i sine dikt. Dette gjør det lettere å sette seg inn i diktet, og det høres mye mer muntert ut. Uppdals dikt er som sagt modernistisk. Teksten inneholder ingenting rim, og skriver i en negativ vinkling. Det at diktet ikke inneholder rim, gjør det enda tristere. Så dette er også ett hjelpemiddel Uppdal har valgt å bruke.